tirsdag 25. august 2009

Historiske romaner

Her er det en liste med forslag til lesestoff i sjangeren "historiske romaner". Omtalene er hentet fra forlagene.

Andrea D, Margaret Skjelbred
TO TVILLINGSØSTRE SITTER PÅ loftet i barndomshjemmet, mens den senildemente moren deres romsterer i huset under dem. Søstrene prøver å rekonstruere livshistorien til Andrea D, ei jødisk jente som vokste opp i Polen og Litauen tidlig på 1900-tallet. Det er historien om ei jente med en medfødt evne til balansekunst og et helt spesielt forhold til en kobberbrun hest. Og det er historien om en reise: Under annen verdenskrig må Andrea D - nå en ung kvinne - flykte fra de tyske soldatene. Ved hjelp av den japanske generalkonsulen i Kansas, Chiune Sughiara, kommer hun seg gjennom Sovjetunionen og til Kobe i japan.Men søstrene har en vanskelig oppgave. De kjenner bare fragmenter av Andrea Ds historie. Brokker av den er nedtegnet i ei svart bok som de leser i, men de må også selv dikte videre for å fylle ut de blanke flekkene. I ett døgn skal de sitte på loftet, fram til flyttebilen kommer for å hente morens ting.

Avikfjord, Terje Stigen
En overdådig skildring av et norsk bygdemiljø, år 1929, har Terje Stigen gitt oss i denne romanen. En roman med sterke selvbiografiske undertoner. Over Avikbotn innerst i Avikfjord hersker disponent Nok Gulliksen - den øverste nest etter Vårherre - med jernhånd. Likevel møter kapitalisten motstand, ikke bare i stedets arbeiderforening, men i datteren Livia, som er like klok som hun er uskjønn.Det vokser frem et vennskap mellom Livia og det aldrende innflytterekteparet Hannah og Lothar, med pleiesønnen Tom. Den inntrykksvare gutten ser både skjønnheten og grusomheten som rommes i det lille samfunnet - en verden i miniatyr.Når far Lothar dør, er det som om den gamle tiden dør med ham. Og med sitt innadvendte kunstnersinn har han selv vært med å bane veien for den nye; for det lyse og sterke i den.

Fortsettelsen på denne serien finner du ved å trykke her.

Christianu Sextus, Johan Falkberget
Christianus Sextus, Falkbergets storslagne romantrilogi fra gruvemiljø på 1700-tallet, er bygget på dyptgående studier og et omfattende kildemateriale. Men samtidig omdikter han intrykk fra sin egen samtid - mellomkrigstiden med dyrtid og arbeidsløshet - og smelter det inn i det historiske stoffet.

Folket på Innhaug, Anne Karin Elstad
Slektsroman som skildrer det daglige liv for en bondefamilie i begynnelsen av 1800-tallet. Hovedpersonen er Oline, gårdsdatteren på Innhaug, og det er først og fremst hennes kjærlighetshistorie med skotten Peter som står i sentrum.

Frægd, Lars Ove Seljestad
Frægd er det norrøne ordet for ære. I denne romanen møter vi tre generasjoner menn frå Ættegarden Hovland i Hardanger. Boka er ei saftig blanding av epledyrking, kraftindustri og skeiv oppvekstforteljing. Eit mellomaldersk mørke kastar svarte skuggar over Hovlandsgarden, og ei sanning som ikkje blir fortalt.

Frægd tek lesaren med ut på dei mest forunderlege, fantastiske og overraskande ordreiser. Norrøne kvad møter amerikansk rap. Populære songstrofer og dikt blir vevd saman med viltre og groteske hendingar til eit barokt veggteppe i mange fargar.

Juvikfolket, Olav Duun
I dette mektige romanverket vil Duun syne korleis menneske veks og mognast frå primitiv sjølvhevding og egoisme til aktiv humanisme og omsut for andre.

Hekseringene, Kerstin Ekman
Serien starter på slutten av 1800-tallet i Sverige, der det rundt en stasjon vokser fram en liten by. I sentrum står Tora, arbeidssom, rådløs, strevende etter å gjøre rett for seg - et menneske man aldri glemmer. Vi følger Tora fram til tiden etter andre verdenskrig. Sentralt i serien står kvinners arbeid og liv, klasseundertrykking og kvinneforakt, og kvinners fornedring gjennom tidene.

Nattens brød, Johan Falkberget
Første bok i denne serien heter An-Magritt. Fortellinger fra gruvesamfunnene på 1600 tallet.

Rikka Gan, Ragnhild Jølsen
Den dystre gården Gan, som har tilhørt familien Torsen i generasjoner, er solgt til den velstående Mattias Aga. De siste etterkommere av Torsen-slekten får fortsatt bo på Gan, Jon Torsen som forpakter, og Rikka, hans søster, som Agas elskerinne. Familien bor på nåde og er prisgitt Agas proprietære rettigheter. Rikkas offer for familien omfatter mer enn det å gi sin kropp til Aga. Tre barn som fødes i det skjulte, må alle late livet som nyfødte. Etterord av Astrid Lorenz.

Å bakom synger skogene, Trygve Gulbranssen
Første bind i trilogien om folket på Bjørndal gård i en østlandsk skogsbygd på 1700-tallet. Vi møter hovedpersonen Gammel-Dag, hans kone Therese, hennes søster jomfru Dorthea, sønnene Tore og Dag, og Adelheid Barre, forlovet med Dag. Boken ble første gang utgitt i 1933

Andre forfatternavn med frittstående bøker som kan sjekkes ut:

Anne Karin Elstad
Bjarne Walle

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar