mandag 16. august 2010

Johan Ajvide Lindqvist

Det er få forfattere som klarer å skape spenning og ubehag på den måten som Johan Ajvide Lindqvist gjør. Jeg fikk øynene opp for ham da jeg leste La den rette komme inn i 2005. Siden kom bøkene Håndtering av udøde, Papirvegger og Menneskehavn.


I vår kom boka Lilla stjärna på svensk, den er ennå ikke oversatt til norsk. Jeg leste den i sommerferien.

Lilla Stjärna er historien om to jenter. Under en sopptur finner svensktoppartisten Lennart et spedbarn nedgravd i en plastpose. Han redder livet til jenta og hennes første skrik gjør ham stum. Ut av den lille kroppen kommer en serie med perfekte toner. Han tar med jenta hjem og gjemmer henne i kjelleren. Hennes fantasiske musikalitet gir hans liv mening. Hun er jenta med det gyldne håret.

På samme tid fødes det en annen jente på en liten plass i Sverige. Hun synes ikke livet er spesielt morsomt. Hun er en grå mus med få venner. Livet leves på ulike nettforum på internett. Likevel krysses disse to jentenes veier, med uante konsekvenser..

På samme måte som i sine tidligere bøker, klarer Ajvide Lindqvist å skape en krypende uhygge. Man aner at noe ligger under og murrer, og at boblen snart kommer til å sprekke.

Mens du venter på Lilla stjärna, kan du lese hans tidligere bøker. Biblioteket har dem selvfølgelig!

Bøkene i biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar