fredag 27. august 2010

Skarp feelgood!


Når jeg har lest en skikkelig god bok, så tar det ofte noen dager fra den er ferdiglest til jeg greier å slippe taket i den. Akkurat sånn har jeg det med denne boka. "En dag" av David Nicholls er en herlig kjærlighetsroman, men ikke av den klissete sorten. Her er det humor og vemod, spissfindigheter og skarpe observasjoner - og fantastiske karakterskildringer.

Boka handler om Emma - en opprørsk idealist som aspirerer til å bli forfatter, og Dexter - en litt overfladisk overklassegutt hvis største ambisjon er å feie over flest mulig kvinner. Disse to vidt forskjellige personlighetene treffer hverandre på universitetets avslutningsfest 15. juli 1988, og blir motvillig tiltrukket av hverandre. Etter å ha tilbrakt en dag sammen er det ingen av dem som tror at dette skal føre til noe mer, særlig fordi Dexter er på tur ut i den store verden. Men de fortsetter å holde kontakten, først via hans postkort (Amsterdam er SINNSSYKT!) og hennes lange spissformulerte brev, og senere også når de begge bor i London. Vi treffer dem hvert år på den samme datoen (15. juli), helt fra 1988 og tyve år frem i tid, så i tillegg til kjærlighetshistorien får vi også se hvordan verden rundt dem forandrer seg over tid.

Dette er en veldig god bok; trist og morsom på samme tid. Man blir godt kjent med Dexter og Emma, disse to som passer så godt sammen, men ikke helt tør å innrømme det. Kjærlighetsroman for alle, også den som ikke liker sånt til vanlig!

Boka har fått gode kritikker, og - jippi! - blir filmatisert. Anne Hathaway skal visstnok spille hovedrollen og den slippes engang i 2011.

Lån boka nå, før ventelisten blir kjempelang! Sjekk om den er inne her.

Boka har også en egen hjemmeside - hvor du kan se boktrailere og høre podcasts.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar