onsdag 10. juni 2009

Krim for late sommerdager

Liza Marklund har skrevet mange bøker med Annika Bengtzon i hovedrollen, men jeg hadde ikke lest dem i rekkefølge. Det kommer nok av at jeg ikke var oppmerksom på denne forfatteren før hun kom ut med bøkene Nobels testamente, Livstid og En plass i solen.

Derfor tok jeg fatt på de første bøkene i denne serien; Sprengeren, Studio sex, Paradiset, Prime time og Den røde vargen.

Det viste seg imidlertid at de ikke er skrevet i kronologisk rekkefølge. Sprengeren er den første boka som ble utgitt, men handlingen i Studio sex forgår åtte år før Sprengeren. Desverre visste jeg ikke dette, men leste dem i den rekkefølgen de var utgitt.

Hvis du har lyst til å lese dem i kronologisk rekkefølge så er den som følger:

  1. Studio sex
  2. Paradiset
  3. Prime time
  4. Sprengeren
  5. Den røde vargen
  6. Nobels testamente
  7. Livstid
  8. En plass i solen

(Se også http://www.piratforlaget.se/forfattare/liza-marklund/titlar)

Her er handlingen i de fem første bøkene :

Studio sex:

En ung kvinne blir funnet voldtatt og drept på en kirkegård i Stockholm. En statsråd blir mistenkt for drapet. Annika Bengtzon er sommervikar i tabloidavisen Kvällspressen. Hun vil for enhver pris bort fra hjemstedet og slå seg ned i Stockholm. Dekningen av mordet kan være hennes sjanse til en fast jobb. Arbeidet med saken bringer henne i kontakt med de barske miljøene innen pornobransjen og storpolitikken.

Paradiset:

Det har gått omtrent to år siden de dramatiske hendelsene i Studio Sex. Annika arbeider i avisen Kvällspressens nattredaksjon når hun får tips om en underlig stiftelse som heter Paradiset, som beskytter mennesker som er blitt truet på livet. Alt virker prisverdig helt til hun begynner å undersøke stiftelsen nærmere.

Prime time:

Tretten personer tilbringer årets korteste natt på et avsidesliggende slott. Midtsommeraftens morgen blir Michelle Carlsson, Sveriges største TV-stjerne, funnet skutt i et kontrollrom etter en direktesending. Mordet snur hele Annika Bengtzons tilværelse på hodet. Hennes nærmeste venninne er en av de mistenkte. Forholdet til samboeren Thomas vakler. Han er rasende fordi hun ikke tar seg nok av familien. Annikas sjef, Anders Schyman, drar henne inn i en offentlig maktkamp. Midt i alt dette går morderen fortsatt løs, og alt utspilles i beste sendetid.

Sprengeren:

En bombe ødelegger det nye Olympiastadion. I restene finner man levningene av OL-sjefen Christina Furhage. Om et halvt år skal de Olympiske sommerleker holdes i Stockholm. Er dette begynnelsen på en terrorbølge? I Kvällspressen sitter Annika Bengtzon. Hun får i oppdrag å dekke mordet. Hun begynner å nøste i offerets fortid. Det finnes noe under Christina Furhages perfekte ytre som har utløst udåden. Uten å være klar over det setter Annika i gang krefter som til slutt setter hennes eget liv i fare.

Den røde vargen:

En journalist blir drept i Luleå, og Annika Bengtzon finner en kobling mellom drapet og et attentat mot flybasen F21 på slutten av 60-tallet. Hemmelighetene er mange og livsfarlige, og Annika blir dratt inn i en spiral av vold og terrorisme som fører helt opp til regjeringsnivå. Stikk i strid med sjefsredaktørens uttrykkelige ordre vegrer hun seg for å slippe taket i historien. Situasjonen begynner å bli uholdbar både på jobben og hjemme, og for å overleve som menneske, kvinne og journalist må Annika utfordre både det politiske etablissementet, mediatoppene, sjefen og sin egen moral.

Du har kanskje som meg ikke fått med deg alle bøkene i serien? Da er det absolutt verd å lese dem på nytt i rekkefølge. Marklund skriver krim som driver leseren fremover, side for side, og siden bøkene har mange referanser til hverandre er det lettere å få med seg disse når den forrige boka er friskt i minne.

Du finner bøkene på Alta bibliotek!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar