torsdag 28. januar 2010

Barbarotti-bøkene til Håkan Nesser

De fleste kjenner Håkan Nesser og hans bøker om Van Veeteren. Nesser fanget først min interesse med boka "Menneske uten hund". Boka er den første av flere bøker som handler om kriminalbetjent Gunnar Barbarotti.

I den første boka er familien Hermansson samlet for å feire 105-årsdag, men den første natten forsvinner et familiemedlem, og den neste natten en til. Det blir til at kriminalbetjent Gunnar Barbarotti tar saken, og han er et hyggelig bekjentskap. Samtidig som vi følger saken, får vi et innblikk i Barbarottis liv og tanker. Barbarotti er en lun type, og hans rådslagninger med Gud er underholdende.

Med levende personskildringer og mye humor er ikke "Menneske uten hund" en vanlig krimbok. Jeg likte straks Gunnar Barbarotti, og kastet meg over bok to da den kom året etter. Bok nummer to heter "En helt annen historie" og i denne boken har Barbarotti mer å forholde seg til. Han skal prøve å holde kjærligheten ved like og han begynner å få ekle brev i posten hvor han får en advarsel om et mord som skal skje. En seriemorder er løs og Barbarotti må bruke all sin kløkt og erfaring for å stoppe morderen. Man blir også fortalt en fortelling om noen turister i Bretagne og om deres skrekkelige hemmlighet. Og når ofrene til morderen er disse turistene så kan man se en sammenheng, men finner politiet ut av det før det er for sent? Dette er en veldig spennende andre bok, som er vel så bra som sin forgjenger. Man blir bedre kjent med Barbarotti og får oppleve han når han prøver å finne balansen mellom kjærlighet og arbeid og forholdet til sine egne barn.

Barbarotti-bøkene er krim litt utenom det vanlige, men skikkelig spennende og tankevekkende. I "Historien om herr Roos", som er den tredje boka i rekken, kommer Barbarotti inn først halvveis i boka, men det gjør ingen ting, for Nesser er en glimrende forteller som tar seg tid til å bygge opp de stemningene historien trenger. Vi møter to helt forskjellige personer, en 59-årig økonom og en 21-årig eks-narkoman. Begge to lever de sine kjedelige liv, men når deres veier møtes skjer høyst uvanlige ting. Tilfeldigheter får mennesker til å skifte kurs, og denne boka er strålende i sin fortelling av livene til menneskene den forteller om.

Det som gjør Nessers bøker om Barbarotti til noe for seg selv er hans lune humor, som ikke er så vanlig i krimsjangeren. Måten han skriver på, får en ofte til å både smile og tenke, selv om temaet er alvorlig.

Jeg anbefaler alle de nevnte bøkene og du selvsagt kan låne dem på biblioteket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar