onsdag 5. januar 2011

Samartin og andre "damebøker"



Cecilia Samartins bøker er veldig populære, ihvertfall blant damene, og mange vil ha mer i samme sjanger. Så her er et utvalg av bøker i samme stil (omtale er hentet fra forlagene):



Det usynlige fjellet av Carolina de Robertis

Ble kåret til en av de ti beste debutromanene i 2009. En aktuell, poetisk, magisk og historisk roman om kvinneskjebner, revolusjon og kjærlighet. Handlingen er lagt til 1900-tallets Uruguay. Den første dagen i året 1900 er den lille landsbyen i Uruguay vitne til et under. En liten jente kommer til syne i et tre etter å ha vært borte i flere måneder. Vidunderbarnet, Pajarita, blir senere stammor til en rekke uvanlig sterke og selvstendige kvinner. En storslått roman som tegner et rikt bilde av de sammentvinnede skjebnene til et kontinent og en familie i omveltning.

Hotellet på hjørnet av Bitter og Søt av Jamie Ford

Seattle, 1942: Ungdomskjærestene Keiko og Henry blir skilt fra hverandre under dramatiske omstendigheter da Keiko, som er av japansk avstamning blir sendt i interneringsleir.
Seattle 1986: Henry er blitt enkemann, og en dag dukker det opp en boks fylt med minner om fortiden. Henry undrer seg over hva som kan ha skjedd med Keiko og familien hennes. Er hun fortsatt i live? Og hvis hun er det, husker hun ham? Boken gir en unik innsikt i historien om interneringen av familier med japansk avstamming etter Pearl Harbor, og leserne får et fascinerende innblikk i Seattles Chinatown og Japantown.

Søstrene Gabaldon av Lorraine López
Husholdersken Fermina tar seg av de fire unge Galadón-søstrene når deres mor dør. Med kjærlighet og omsorg holder hun familien samlet. På sitt dødsleie lover hun de fire jentene hver sin helt spesielle gave. Historien følger Gabaldón-søstrene på deres livsreise etter sannheten om familien og den mystiske Fermina. Fortellingen om Loretta, Bette, Rita og Sophie Gabaldón er både morsom, barsk og følsom, med en handling lagt til det fargerike meksikansk-amerikanske miljøet på 60- og 70-tallet. En roman full av drama og kjærlighet. Du vil le og du vil gråte sammen med søstrene Gabaldón.

Brudereisen av Marieke van der Pol

I etterkrigstidens Nederland lengter de tre unge kvinnene Ada, Marjorie og Esther etter å unnslippe fattigdommen og slitet og starte på ny et annet sted. De føres sammen på et KLM-fly på vei til New Zealand, som passasjerer i et spektakulært internasjonalt flykappløp. Flyet er stuvende fullt av unge, håpefulle bruder på vei til sine forloveder og et nytt liv. Om bord er også Frank de Rooy, en ung mann med en framtid like usikker som deres egen. Uten at de er klar over det, blir dette et møte som kommer til å flette historiene og skjebnene deres sammen på helt avgjørende vis. Når de tre kvinnene treffes igjen femti år senere, i Franks begravelse, blir de nødt til å ta et oppgjør med fortiden og båndene som binder dem sammen. Spørsmålet er om det er til det beste om alle sannheter kommer for en dag. Og kan man noen sinne flykte fra hvem man er? "Brudereisen" er en medrivende og vakker roman om tre kvinners hemmeligheter og valg, skrevet med stor psykologisk innlevelse og dybde.

Østenfor solen av Julia Gregson

Høsten 1928 reiser tre unge britiske kvinner til India med drømmer om et nytt liv. De har alle sine grunner til å forlate England, men vet lite om hva som venter dem i et land der det britiske imperiet vakler. Viva Holloway bodde i India som lite barn. Da foreldrene døde ble hun fostret opp av slektninger i England. Hun har få minner om foreldrene sine og India, men nå ønsker hun å finne noe av sin tapte barndom igjen. For å finansiere reisen påtar Viva seg å være anstand for unge Rose og venninnen Victoria. Rose skal gifte seg med en engelsk offiser som hun bare har truffet to-tre ganger. Hun har ingen tanker om hva verken ekteskapet eller India vil bringe. Victoria flykter fra sin overbeskyttende mor og er fast bestemt på å gifte seg i India slik at hun slipper å reise tilbake til England. Østenfor solen er en fengslende bok som gir innblikk i både indisk og britisk kultur i en avgjørende epoke for begge land.

Øya av Victoria Hislop

Alexis Fieldings mor, Sofia, har aldri fortalt noe om bakgrunnen sin. Alt hun vil si er at hun vokste opp i en landsby på Kreta før hun flyttet til London. Da Alexis bestemmer seg for å dra til Kreta, gir imidlertid Sofia henne et brev som hun ber henne overlevere til ei gammel venninne. Da hun ankommer landsbyen Pláka, oppdager Alexis at den ligger et steinkast fra den forlatte øya Spinalonga, ei øy som tidligere var bebodd av spedalske. Når hun møter Sofias venninne, Fortini, får hun høre historia om oldemora Eleni og døtrene hennes, og en familie som var hjemsøkt av tragedier, kriger og lidenskap.

Hjemkomsten av Victoria Hislop

Granada, 2001. Britiske Sonia Cameron er i 30-årene og på ferie i den spanske byen for å lære seg flamenco. Men ved et tilfeldig kafébesøk blir hun trukket inn i en dramatisk fortelling fra den spanske borgerkrigen. Sytti år tidligere huset den samme kafeen familien Ramirez, en familie på seks som alle fikk kjenne virkningene av krigens konflikter på kroppen. Splittet av politikk og tragedie må de alle velge side, og kjempe en personlig kamp mens Spania rives i biter foran øynene på dem.































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar