tirsdag 12. juli 2011

Hva leser du i juli?

Jorid leser..


I 1992 finner den gamle kvinnen Aliide den forkomne unge jenta Zara utenfor på tunet sitt. Aliide har levd hele sitt liv på gården i Vest-Estland mens unge Zara er estisk, men har vokst opp i det østlige Russland. Zara ble lokket til Tyskland av en venninne, og ble offer for trafficking, men er nå på flukt fra menn som jakter på henne. Aliide er skeptisk til den tynnkledte og nervøse jenta, men tar henne likevel inn. Gjennom tilbakeblikk blir vi kjent med forhistorien til begge kvinnene og hvilke bånd som knytter dem sammen. Det er ganske grusomme ting som avdekkes, både i Zaras liv som prostituert, og i Aliides liv som tilsynelatende god kommunist under Sovjets okkupasjon av Estland i 1940-årene, og de valg, svik og roller hun måtte ta for å overleve.


Hovedpersonen Kapo er 35 år, og har en skjult fortid. Han skal bl.a. ha vært vekkelsespredikant i Nord-Norge, og ansatt i det tidligere Babel-konsernet som Henrik Babels høyre hånd, men er, uvisst av hvilken grunn, offisielt død, og lever derfor inkognito. Henrik Babel tar livet av seg, hans kone Eva Brun forsvinner ut i intet, og sønnen, Kain, blir plassert i fosterhjem. Kain, åtte år, rømmer fra fosterhjemmet, og blir etterlyst. Det er da Kapo bestemmer seg for å finne ham og redde ham. For Kapo er ingenting umulig, som vi skal se gjennom resten av boka, og han finner Kain, bokstavelig talt i Oslos undergrunn som en spesielt talentfull T-bane-tagger. Kapo har selv aldri kjent sin egen far, og det eneste han har fått ut av sin mor, er at faren var russisk offiser. Mora var fra Finnmark, og var partisan under andre verdenskrig. Hun ble kjent med en russisk offiser i 1945 da russerne gikk inn i Øst-Finnmark. Men Kapo er født i 1968, så hvordan henger dette sammen? Kapo går seriøst inn i rollen som far og oppdrager for Kain, samtidig som han starter jakten på sin egen far. Med hjelp fra eksentriske venner, Kapos oppfinnsomhet og manglende evne til å se på noe som et PROBLEM, drar Kapo og Kain til slutt på en rød motorsykkel, en Ural 1952 med sidevogn, via Tyskland til Russland for å lete etter Kapos far.

Parallellt med denne historien opptrer også den tidligere "Daglig Leiar" i Babel-konsernet, som er rådgiver for en kommende politiker, Karl Emmanuel Gärtner, som han råder til å skifte navn til Karl E. Hagen og bosette seg i Båtsfjord, for der trengs det færre stemmer for å komme inn på Stortinget enn i Oslo.

Denne boka harselerer med både politikere og næringsliv, og den er et oppkomme av litterære sitater, folkesanger, salmer, allusjoner, og vitner samtidig om stor kunnskap om mye. Litt Paasilinna, synes jeg, fordi den er litt burlesk, med noen hemningsløse personligheter, samtidig som vennskap og farskap står sentralt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar