tirsdag 12. juli 2011

Hva leser du i mai/juni?

Jorid leser..

Året er 1979. Stedet er Tripoli. Sulemein er ni år gammmel. Han og moren er ute og handler på markedet. Sulemein vet at faren er på forretningsreise. Men på markedsplassen er han sikker på at det er ham han ser. Et stykke unna står faren med solbriller på. Hvorfor vinker han ikke? Og hvorfor er han ikke sammen med dem? Moren trenger ham. Hun er i ferd med å bryte sammen.

Hemmeligheter, lavmælte samtaler og en lammende følelse av frykt og uro setter sitt preg på hverdagen. Faren til Sulemeins beste venn forsvinner, neste gang de ser ham er det under den tv-overførte rettssaken mot ham. En fremmed mann holder huset deres under oppsikt og stiller Sulemein alle slags rare spørsmål. Men det mest urovekkende av alt, er at Sulemeins mor brenner farens bøker. Huset er fullt av hemmeligheter, og faren kommer ikke tilbake fra forretningsreisen sin. Sulemein forstår at noe er skjedd, men han skjønner ikke hva.

Hisham Matar debuterte med denne sterke romanen fra Libya. En fascinerende skildring av et ekteskap, livet i et diktatur, kjærlighet og svik. Midt i det hele står Sulemein, en liten gutt som ikke helt forstår omfanget av det som skjer rundt ham. Svikter han selv, eller er der han som blir sviktet?



"Et mangelfullt liv" ble talt inn på bånd av Larbi Layachi, 25 år og analfabet, og nedtegnet og oversatt av den amerikanske forfatteren Paul Bowles i Tanger, Marokko. Analfabeten Layachi hadde komponert hele romanen i hodet før han satte seg til båndopptakeren og leste inn sin selvbiografiske fortelling om livet på gatene i Tanger. Åtte år gammel forlater foreldrene ham, og Larbi tar til gatene. Han sover på stranda og tar strøjobber som gjeter, hjelpegutt i et bakeri, sjauer, ryddegutt på kafé. Han småhandler også en tid i kif og jobber som tjener for to hvite homoseksuelle. Den ene hendelsen utløser uunngåelig den neste, og Layachi havner i fengsel, uten at han selv skjønner helt hvordan han havnet der. "Et mangelfullt liv" handler om livet på sitt mest nakne hvor overlevelse er det eneste målet 24 timer i døgnet, sju dager i uken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar